Ловци скочиха срещу решението за тровене на животни и убиване с експлозиви

19/10/2020 17:31 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Изцяло да отпадне предложението на земеделското министерство, което легитимира използването на отрови, упойващи вещества, ями, примки и експлозиви в ловни дейности, настояват от ЮЗДП.

"Този текст нарушава разпоредбите на националното и европейско право и застрашава опазването на естествените местообитания и дивата флора и фауна", заяви директорът торското предприятие в Благоевград Дамян Дамянов, който е и член на Ловния съвет.

Изключение би следвало да бъдат селективните капани за улов на дивеч.

Според Дамянов, в този случай е реална опасността от застрашаване на човешкото здраве и живот, поради което се предлага текстът да бъде изменен, като от него отпаднат служители на МВР и МО и техните структури.

Позицията си Дамянов е изпратил до изпълнителния директор на Агенцията по горите Мирослав Маринов.

Припомняме, преди дни за скандалните промени, позволяващи да се тровят и убиват животните с експлозиви, алармираха от "Четири лапи" и последваха гневни коментари на ловците.

Според директора на ЮЗДП, от морална и нормативна гледна точка следва да се спазват основните разпоредби, като не се допуска нарушаване на принципите и правилата в българското законодателство.

"В разрез с всички изисквания, на които следва да отговаря едно лице, което желае да стане ловец, е предложен текстът в чл. 54, ал. 5, т. 6. С него се разрешава извършване на санитарен отстрел на дивеч от служители на МЗХГ, МВР, МО и техните структури и държавните горски предприятия във всички ловностопански райони, като разрешителните за ловуване се издават от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Това означава, че санитарен отстрел може да се извършва от хора, които не са завършили специализиран курс, включващ теоретична и практическа подготовка по теми като дивечознание, стопанисване и опазване на дивеча, оръжезнание и ловна стрелба и др., както и не са положили успешно теоретичен и практически изпит и нямат удостоверение за подборен отстрел", сочи в позицията си Дамян Дамянов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook