Над 4000 души искат държавата да спаси Рупите от бетона

28/11/2020 10:50 0 Коментирай

Петричани и хора от региона настояват държавата да спре незаконното строителство около храма на Ванга в село Рупите. Над 4000 души са поставили подписите си в петицияу в която се сочи, че кмет, милионер и културен министър унищожаван лечебните минерални води в района.

Днес в 11.00 часа е поредният портест, организиран в социалната мрежа и групата "Спаси Рупите".

Недоволните отново излизат в защита на уникалното място и срещу намеренията на петричкия бизнесмен Валентин Парапунов да построи там спа комплекс и къщи за гости. Протестът е до заградения терен от 12 декара, върху който след приключване на археологическите проучвания, започва изграждането на над 10 къщи за гости, паркинг и други сгради.

"В момента там се копае на дълбочина 4 метра в непосредствена близост до наричаните от петричани минерални гьолове и лечебна кал, сочат в протествата подписка и посочват главните виновници. Това са кметът на Петрич Димитър Бръчков, културният министър Боил Банов, както и археологът доц. Людмил Вагалински. Всички те работят за безконтролното прокарването на интересите на данъчните измамници семейство Парапунови", пишат инициаторите на петицията.

"Валентин Парапунов е общински съветник от СДС. Както е известно той възнамерява да строи вилно селище –къщи за гости в местността „Рупите“ като работи в престъпна комбина с цялата общинска администрация, които им осигуриха удобен Доклад за оценка степента на въздествие върху защитените зони (ДОСВ) на Общ устройствен план на Община Петрич, с който успяват да частично да узаконят на местно ниво започването на строежи в защитената местност". Водата на Рупите е много целебна - с тези думи баба Ванга приживе предупреждава никой да не пипа водата, тъй като притежава уникални свойства. - Децата трябва да ходят боси тука и да се къпят. Но пари от този извор не търсете. Дошли тука, ровят, копаят.. Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще ИЗЧЕЗНЕ оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода. Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода. Грехота му на онзи, който я докосне."

Местността Рупите е с огромно значение за световното биоразнообразие. Обитание е на 141 вида птици, от които 33 са включени в Червената книга на България, а 63 са от европейско природозащитно значение.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook