Ново трасе заради задръстванията на ГКПП-Кулата

10/12/2019 18:10 0 Коментирай

Ново трасе на изход от ГКПП-Кулата, предлагат общинарите в Петрич.

В писмо, адресирано до Агенция "Митници", Външно министерство, АПИ и МРРБ, се настоява за спешно решаване на съществущите проблеми, свързани със задръстванията и затрудненото придвижване на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси към Гърция.

"Към момента движението в този участък – пред граничния пункт, е организирано, като са осигурени по едно пътно платно за вход и изход от граничния пункт. При ситуации, в които колони товарни автомобили изчакват пред пункта за влизане в Република Гърция, останалите МПС пътуващи в същата посока, навлизат в насрещното платно, по което се движат автомобили излизащи от пункта и влизащи в България, а това води до предпоставки за произшествия. Именно малката пропускателна способност на пътното платно за влизащите в Гърция автомобили и конфликтните ситуации с излизащите от пункта МПС, в комбинация с интензивния трафик, са основната предпоставка за честите задръствания на това място", се сочи в писмото на Община-Петрич.

Този маршрут е най-натовареният път, минаващ през България по направлението Север-Юг.

В тази връзка Община Петрич предлага да се реализира предвиждането в застроителния план на ГКПП-Кулата, одобрен със Заповед №1230/14.12.1994 година, който сега е актуализиран.

Съгласно устройствения план изхода и подхода към пункта е предвидено да се осъществяват както следва - за вход към Кулата, в посока Гърция, е предвидено двулентово пътно платно с обща ширина 10 метра.

За изход от ГКПП и вход към нашата страна се предвижда ново пътно трасе с ширина 7 метра.

Според отразеното в плана в обхвата на изходното трасе сега има изградена крайпътна ивица, но с одобряването на устройствения план се предвижда нейното премахване с цел изграждане на новото трасе.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook