Охранители проспаха камион с туристи до Седемте рилски езера

31/07/2022 13:22 0 Коментирай
нова тв нова тв

Туристи са заснели малък камион, возещ хора до Седемте рилски езера, въпреки строгата забрана, разпоредена от НП "Рила".

С кадрите разполага и парковият директор от Благоевград Владимир Милушев. Въпреки засилената охрана, превозното средство е нарушило забраната.

"Транспортното средство, което прилича на джип, е заснето от посетители в района, които подали сигнал в Национален парк „Рила”. За този месец това е единственото изключение на МПС, което нарушава забраната на Регионалната дирекция по горите-Кюстендил. Нито един автомобил не може да се качи нагоре извън асфалтовите пътища", заяви пред nova.bg Владимир Милушев. Днес той ще извърши лично проверка в района на езерата. Милушев уточнява, че превозното средство е било без регистрационни номера. Собственикът е известен.

"Проблемът е, че трябва очевидците на нарушението да свидетелстват срещу него и да го посочат изрично като водач на МПС-то. Чак тогава може да му се състави акт и да се санкционира от РДГ-Кюстендил", коментира директорът.

Припомняме, новите правила и ограничения за туристите, които посещават Седемте рилски езера, влязоха в сила на 15 юли. Езерата се заблатяват заради наличието на много допълнителни минерални и органични вещества. Две са основните причини за този пагубен за водоемите процес. Първата е ерозията на туристическите пътеки, от които се свличат земни маси в езерата. Втората е наличието на органични вещества заради газенето на забраната за къпане в тях от страна на хората. Четирима служители на Национален парк "Рила" следят за поведението на планинарите в циркуса на езерата. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook