Въпреки намесата на Борисов асфалтираха около езерата в Рила

30/07/2020 19:24 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Въпреки воденото разследване за незаконно строителство в НП "Рила", са асфалтирани пътеките около Седемте рилски езера.

Проверките бяха разпоредени от ВАП и прокуратурата в Кюстендил по заповед на екологичния министър Емил Димитров-Ревизоро. За багерите в природния парк се възмути лично премиерът Бойко Борисов, това обаче не спря усвояването на близо 8 000 000 лева по проект, спечелен от фирма, близка до лидера на ДРОМ и ексдепутат от ДПС Илия Илиев.

Пътеките за туристи в Рила вече са готови и напълно асфалтирани. За гаврата с националния парк потвърдиха туристи, които публикуваха в социалните мрежи снимки от “обновения” резерват. Вълната от възмущение на еколози и обикновени любители на природата изригна в социалните мрежи, а мнозина иронично питаха няма ли да се поставят и светофари, коментира bgdnes.bg. Според управата на парка пътеките са изградени, за да не обикалят туристите хаотично и да газят защитени растения. Разследването все още не е приключило, но поругаването на НП "Рила" е факт. Както подробно информирахме, дейностите включват поставяне на парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки, изграждане на дървени мостчета и скари и поставяне на трошено-каменна настилка в необходими участъци от трасето на туристическия маршрут.

Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнени места и намаляване засушаването в природното местообитание. Ще се затвори достъпа по нерегламентирани пътеки. Ще се изготвят и монтират на указателни и информационни табели.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook