Разпитват шефа на НП "Рила" за багерите на "Бъбрека"

06/07/2020 15:47 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Експерти от МОСВ ревизират проект на НП "Рила" в Благоевград за строителството около Седемте рилски езера. Разпитван е директора Красимир Андонов за допуснатите около езерото "Бъбрека" багер и други тежки машини.

Проверката е възложена от Върховна административна прокуратура. Тя е паралелно с тази, извършнвана от седмица от държавното обвинение в Кюстендил.

По първоначални данни строителните дейности, осъществявани в района на езерото „Бъбрека”, са незаконосъобразни. Това е част от мнението на кюстендилските прокурори. Проверката следва да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Природния парк да се осъществява строителна работа с багери.

Ще трябва да се установи дали фирмата, извършваща дейностите, е имала изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк „Рила”, съобщават от ВАП.

Припомняме, проектът се изпълнява от фирма, близка до бившия депутат от ДПС и лидер на ДРОМ Илия Илиев. Стойността е окол 8 000 000 лева.

Дейностите включват поставяне на парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки; изграждане на дървени мостчета и скари и поставяне на трошено-каменна настилка в необходими участъци от трасето на туристическия маршрут. Целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнени места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро "Бъбрека" до езеро "Сълзата", ще се изпълни с каменни плочи с използване съществуващ скален материал. Също тока ще се извърши оформяне на маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета за предотвратяване на влошаване на състоянието на природното местообитания 3130 - Олиготрофни до мезотрофни стоящи води с растителност. Ще се затвори достъпа по нерегламентирани пътеки. Ще се изготвят и монтират на указателни и информационни табели.

При извършване на дейността на терен туристите ще се пренасочват от служителите Паркова охрана и контрол, както и с допълнителни информационни и указателни табели.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook