Отпускат близо 216 милиона евро за автомагистрален участък

01/02/2023 17:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Европейската комисия отпуска 215 870 384 евро за участък от автомагистрала, информираха от АПИ.

Парите са 34-километрова отсечка. Ще се строи трасето от Драгоман до София на АМ "Европа".

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Трасето на АМ „Европа“ е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и е важна връзка с Ориент/Източно-Средиземноморския коридор. Включва два подучастъка - първият е от Драгоман до Сливница. Отсечката е в експлоатация от лятото на 2021 година. Габаритът на модернизирания път е разширен до 27 метра.

Подучастък 2 е от Сливница до Софийския околовръстен път, с дължина 16,4 километра. Договорът за строителство е подписан на 22 декември 2021 г. За обекта има одобрен ПУП и се извършват отчуждителните процедури. Планира се до средата на годината да започне строителството в 6 км отсечка, за която ще има фронт за работа.

Изпълнението на проекта ще доведе до намаляване броя на пътно-транспортните произшествия и на пострадалите. Ще се повиши безопасността и скоростта на движение. Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook