Перничани остават на сухо и с новия водопровод

17/03/2020 09:30 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Водопроводът от село Мало Бучино до Перник вече е готов. В момента се прави изпитване на трасето, след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено. Това позволява водният режим поетапно да бъде облекчен, съобщиха от водното дружество в града.

През последните дни отново постъпи залпово замътяване в язовир "Студена" и работата на пречиствателната станция е силно затруднена. Това замътяване намалява пропускателната способност на филтрите и съответно намалява дебита на вода, който преминава през пречиствателната станция за града, оправдаха се от ВиК-Перник.

Вследствие на този недостиг на вода, високите квартали остават без водоподаване дори и при досегашния режим. Населените места, до които не достига вода по график са Батановци и селата Черна гора, Богданов дол, Ярджиловци, Лесковец, квартал Ралица, квартал Калкас, село Големо Бучино, село Люлин, някои части на квартал Изток.

От днес ще започне водоподаване от 12.00 до 22.00 часа, а когато водата по новия водопровод бъде пусната, режимът ще бъде от 6.00 до 22.00 часа.

Във връзка с постъпил сигнал във ВиК- Перник, че днес язовир „Студена“ е изпускан, подобни твърдения са напълно неоснователни. През последните дни, при увеличаване на притока на вода в язовира, мътността се увеличи многократно. От 9 март поради висока мътност, пясъчните филтри на пречиствателната станция се задръстиха и започнаха да пропускат по-малко количество вода. Това продължи и на следващия ден и затова се наложи подаване на вода от основния изпускател на язовира, на който сме монтирали съоръжения за дозиране на коагулант, който ще намали мътността още на самия язовир и работата на пречиствателната станция да бъде облекчена.

Водата, за която се твърди в сигнала, че е изпускана нерегламентирано, всъщност е водата от основния изпускател на язовира.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook