Похарчени са 4 милиона за срутения път към Рилския манастир

10/01/2021 15:46 0 Коментирай

Само Божи служители ще преминават в следващите дни по пътя от Кочериново към Рилския манастир. Участъкът остава затворен за всички останали автомобили и автобуси, съобщиха от АПИ.

Падналата вчера 30-тонна скала от ската на ремонтирания с 6 500 000 лева пътен участък е премахната с тежка машина. Това бе разпоредено от зам.-регионалния министър Николай Нанков, който днес бе на проблемното трасе.

Нанков уточни пред медиите, че ремонтът на пътя не е завършен. Прдължават укрепителните дейности за доизграждане на джоб-стена, каято е над 150 метра. Поставят се и допълнително предпазни мрежи.

До момента са похарчени 4 000 000 лева от отпуснатите по проекта.

"Стената предотврати много тежко компрометиране на целия участък. При това преовлажняване на участъка и геодинамичните процеси, не може да бъде трайно укрепен в рамките на този проект. Специалистите не се препоръчват отваряне на движението през участъка. През трасето ще преминават духовенството и обслужващия персонал на Рилския манастир, но само в светлата част на деня", каза Нанков.

"Преведено на медицински език, този проект представлява операция по време на инфекция", каза професор Николай Жечев от катедра "Геотехника" към ВМГИ. Според него трябва динамично да се реагира на динамичен процес,в участъка трябва да се изпълнят още три основни и други спомагателни мерки. Едната е поставяне на 5900 метра високоякостни диагонални въжета, втората е да се анкерират всички големи късове и участъци от самия скат. Също така предстоят хоризонтални сондажи за консолидиране на самия откос.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook