Природозащитник гладува две седмици за оставка на Борисов

24/08/2020 15:22 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Един от най-активните придозащитници в Пиринско - Димитър Василев, продължава гладната си стачка.

62-годишният Димитър, който е от кресненското село Влахи, гладува вече 14 дни с искане на оставка на премиера Бойко Борисов и правителството.

Димитър обвинява властта за авторитарното управление на държавата, за погубване на българската природа и в частност Кресненското дефиле.

Природозащитникът от селото на легендарния воевода Яне Сандански е биолог. Организатор е на множество акции за опаззване на флората и фауната.

1988-89-та година, с колеги и съмишленици биолози от Пловдивиският университет започва, първата чисто природозащитна кампания още по времето на комунизма –за прекратяване тровенето на гризачи и изтравянето на хиляди птици. Кампанията даде началото на Зелени Балкани.

През 1992 година инициира и вдъхновява първите чисто природозащитни улични протести и шествия в новата ни история – тези на студентите (тогава) от Биологическия факултет от „Зелени Балкани – София” и настояващи за спиране използването на отрови срещу вълците и другите хищници.

През 1995/96 година изгражда и разпостранява сред съмишлениците си визията за създаване на неформална мрежа от изцяло независими хора и организации обединени в обща куаза и общи действия чрез консенсус и взаимна подкрепа – като ефективно средство за противодействие на свободните хора срещу клептокрацията и пост-комунистическата мафия-държава. Тази визия, поета ии от съмишлениците му, легна в основата на НПО гражданските коалиции и кампании за спасяване – първо на Кресненски пролом, после на Национален парк Пирин и роди през 2006 коалиция „За да остане природа в България”.

От 1997 година, до момента, инициира и започна кампанията и коалицията за спасяване на Кресненски пролом.

Ето още от професионалната биография в качеството му на природозащитник:

1998 – създава Блулинк – първата мрежа за електронна комуникация по природозащитни теми и за ввзаимна подкрепа на гражданите и НПО.

2000 - инициира и започна кампанията и коалицията за спасяване на Национален парк Пирин.

2002 – инициира кампанията и коалицията „Родопите без цианиди” (за недопускане на изпозлването на цианиди при добива на злато)

2002 - инициира и започва кампанията и коалицията „БелеНЕ”.

2008 – инициира създаването на „Училище за природа – село Влахи”.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook