Протест "Да спасим парк Свети Врач"

16/02/2023 17:00 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Организират мирен протест под надслов "Да спасим парк Свети Врач".

Недоволни излизат за общата кауза срещу застрояването на уникалния парк в Сандански. Шествието е от площада пред Общината до езерото на 18 февруари от 13.00 часа. Целта е да се осуетят опитите на заинтересовани инвеститори искат да строят сгради на в района на бившия ресторант „Байкал“ и на терените след „Скоковете“. Само изготвеният от проектантите „ПУП“ може да защити парка, казват организаторите.

"Парк “Свети Врач” е паметник на парковото и градинско изкуство, безспорно признат от всеки, който е имал привилегията да се разходи из алеите му. Освен това е белодробна лечебница за цяла Европа и най-вече мястото, където израснахме ние и децата ни. За жалост, има хора, които искат да построят сгради на територията му. Ние обяче казваме НЕ. Няма да позволим да се посяга на символа на нашия град. Затова организираме протестно шествие и призоваваме всички да се обединим, без политически разделения и в името на обща кауза", апелират санданчани.

Настояват Общински съвет да потвърди своето решение за приемане на ПУП-ПРЗ парк “Св. Врач”от 26 януари миналата година, който обаче бе върнат за преразглеждане от областния управител в Благоевград Стоян Христов.

"Общински съвет да вземе и следното решение: Да се възложи на юридическият екип, участвал в защитата на ПУП-ПРЗ парк “Св. Врач” в съда, да продължи да го защитава в съда при евентуални съдебни дела", сочат организаторите на протеста, които подозират задкулисни действия и лобизъм.

Припомняме, че на заседание на местните съветници преди две седмици бе прието предложението на кмета Атанас Стоянов за одобряване на окончателния проект на Подробен устройствен план. С него се защитава трайно общественият интерес, свързан с опазване целостта на парка като паметник на парковото и градинско изкуство и се утвърждават окончателно неговите по-големи граници.

Решението бе взето с гласовете на всичките 26 присъствали на сесията съветници, които се обявиха срещу бетонирането на "Свети Врач".

Гласуваха още за намиращите се на територията частни имоти ще се търси вариант за отпочване на процедура по реда на ЗОС, като се забраняват всякакъв вид разпоредителни сделки в зоната на парка. ОбС възложи на градоначалника да внася доклад за сведение за всякакъв вид дейности, които се превдиждат в парковата зона.

Както е известно апетити за застрои огромен терен в санданския парк има петричанинът Валентин Парапунов, който с множество трикове изгради селище в защитетаната зона край храма на Ванга в село Рупите. Незнайно как той се е сдобил с имота през годините и това не се коментира от кметската власт в Сандански. Има и други частници, които претендират за строителни терени.

"Този ПУП е дефектен като изпълнение, пропуснати бяха 15 имота, някои от тях се вписаха допълнително. Заданието е от 2016 г. , бе готово на 90 процента. Прожектантите си получиха възнагражденията, въпреки че имат пропуски. Изказването на главния архитект бе за възлагане на нов ПУП. А какво се случва при това положение с проектантите, които държат тези права. Никой не казва и дали е изпълнено нашето решение от 24.03.2022 г. , ако не е какво ще гласуваме като в един план са включени частни, държавни и общинска собственост, като част от парка. Кой умник го измисли. Какво ще се случи, ако въпросът отиде в съда и три години не можем да изчистим този проблем. А какво ще стане с канализацията, която минава през парка.Ако утре гръмне, как ще се изчисти. Няма предвидена канализация за летния театър, няма за „Байкал”, това го казвам от 2020 г. до сега. Ако се гледа през закона, ще гласувате ли за дефектен проект”, попита на проведеното през януари заседание на ОбС-Сандански съветникът Живко Иванов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook