Разкриха схема за телефонни измами в Кюстендил

21/04/2020 15:49 0 Коментирай

Обвиниха телефонен измамник, вербуван за "муле" в престъпна група. Той бил "назначен" от мъж, представял се в социалните мрежи като Николай Николов.

Обвиняемият е от Кюстендил. Петър П. получил оферта от Николов, а именно да събира пари, предимно от възрастни хора в цялата страна. 

Първата му задача била да отиде в магазин "Фантастико" в Кюстендил, където следвало да се срещне с мъж, за който предварително му били дадени подробни описания. В изпълнение на плана обвиняемият го приближил, като заявил, че е „човекът на Николай Николов“ и трябва да му даде пари. Убеден, че участва в разкриване на престъпление, мъжът му предал 9000 лева.

След като взел сумата, заминал за София. На бензиностанция срещу гара „Подуяне“ предал парите на друг участник в измамата.

След известно време обвиняемият бил изпратен от „Николай Николов“ в Казанлък за продължаване на престъпната дейност като помагач в телефонните измами. Тогава бил задържан от органите на полицията.

В хода на разследването на образуваното досъдебно производство е било установено, че пострадалият мъж от Кюстендил – Б. М., в деня на измамата получил обаждане от номер на румънски мобилен оператор. Мъжкият глас се представил като „следовател Петър Петров“ и му заявил, че е застрашен от посегателство на група опасни крадци.

Било му поискано съдействие за залавянето им, като за целта следвало да изтегли наличната сума в банковата си сметка и да я предаде на специално изпратен „служител“. Парите били необходими за „проследяване и задържане на крадците“. Заблуденият мъж отишъл до клон на Пощенска банка и изтеглил сумата от 9000 лева, която предал на обвиняемия Петър П.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook