Ректорът на ЮЗУ-Благоевград се оправда за заплатата, остава на поста

25/08/2020 17:01 2 Коментирай

Благоевградските магистрати отказаха да отстранят от ректорския пост Борислав Юруков.

Административен съд потвърди законността на Решението на Общото събрание на Югозападен университет "Неофит Рилски" за избор на ректор.

С решение на съда е отхвърлена жалбата на професорите Иван Мирчев, Георги Апостолов и Антони Стоилов. Съдът бе сезиран с жалба от тримата кандидати за ректор, които оспориха законността на избора на Общо събрание от 27 ноември миналата година, по силата на което начело на ЮЗУ остана за пореден мандат професор Борислав Юруков.

За да постанови решението си съдът прие, че от събраните по делото доказателства не се установяват и не са доказани твърденията на жалбоподателя за съществени процесуални нарушения и немотивираност на процесния акт, поради което следва да бъде оставено в сила, а оспорването – отхвърлено. Съдът счете за неоснователно и възражението на оспорващите, че избраният кандидат не отговаря на изискванията за заемане на длъжността. Решението отчита и факта, че към момента на избора проф. Борислав Юруков е навършил 65 години, но възрастовото ограничение като условие по допустимост при избор на ректор е въведено с новата редакция в Закона за висшето образование, която е действаща занапред.

Решението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Часове, преди постановеното съдебна решение, Борислав Юруков опроверга данните за заплатата си от 16 000 лева месечно. Медиите гръмнаха въз основа на публикуван от Юруков финансов отчет пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В декларацията е посочено, че благоевградският професор получава пари по два трудови договора с конкретни суми в нея. Заплатата на професор Юруков бе коментирана преди дни и от образователния министър Красимир Вълчев.

"Размерът на месечната ми заплата бе представен по крайно манипулативен начин, като се използва общата данъчна основа от декларацията ми пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която не се формира единствено от месечното ми трудово възнаграждение", заяви в своя позиция ректорът Юруков.

"Подчертавам, че през периода на мандата 2015-2019 г. общо заплатата ми за работата като преподавател и като ректор е в размер на 4800 лева, и е определена с трудовия ми договор, подписан от председателя на Общото събрание – проф. Иван Мирчев, в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, независимо, че заплатите на всички останали преподаватели и служители се повишиха два пъти в посочения период. Неоснователни и неверни са твърденията на проф. Апостолов, че правилата за организацията на работната заплата са засекретени, както и твърденията на проф. Стоилов, свързани с финансовото състояние на университета, липсата на консумативи и материали за преподавателите и служителите, и насаждането на страх и заплахи към хората", заяви ректорът чрез сайта на Югозапдния университет.

Напиши коментар

Коментари

  1. На женка ти в дирника -
    Мале що е гаден този путьо!!!
  2. строител -
    А на мен кога ще платиш

Социално

новини благоевград facebook