Спасиха "Бачиново" от фирма, близка до властта в Благоевград

15/10/2020 18:49 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Върховен административен съд отхвърли жалбата на "Универсал Строй Консулт" срещу мораториума за застрояване на паркове и зелени площи в Благоевград.

Определението на върховните магистрати не подлежи на обжалване и реално потвърждава решението на Административен съд-Благоевград, който вече забрани на фирмата, близка до властта в града да бетонира обичания от благоевградчани парк Бачиново", като издигне на площ от над 18 декара затворен комплекс от жилищни сгради, спа център, басейни, кортове и други екстри.

Общинските съветници в Благоевград успяха да осуетят намерението на строителните босове Георги Ганджов, който е бивш съветник от времето на кметуването на Костадин Паскалев, както и на съдружниците му Чавдар Узунов и Петър Парашкански. На 29 май в ОбС единодушно бе гласуван мораториума за издаване на строителни планове в зелените площи на Благоевград.

Апетитът на дружеството е от 10 години. Първоначално интересите им накърни екскметът Атанас Камбитов, който отказа издаването на разрешително за строеж.

Преди няколко месеца Георги Ганджов се задейства отново и получи благословията на градоначалника Румен Томов за промени в Общия устройствен план и на шефа на РИОСВ Ангел Георгиев.

На страната на ОбС застана единствено Басейнова дирекция-Благоевград. Директорът Момчил Пашов изпрати писмо до РИОСВ и Общината, в което подробно посочи, че почти цялата част от имота, който "Универсал Строй Консулт" искат да застроят, попада в рисков район от наводнения, предви отстоянието от река Бистрица. 

"Освен високата степен на риска водата на Благоевградска Бистрица да излезе от коритото си, както през 1954 година. Строителното намерение е в разрез и с член 143 от Закона за водите. Категорично е забранено нарушаването на естественото състояние на речното легло, бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици, както и намаляване проводимостта на водата чрез баражи и прагове без съответното разрешително", констатираха от Басейнова дирекция.

"В конкретния случай е налице категорична забрана, предвидена в Закона за водите, за извършване на строителни дейности в крайбрежните заливаеми ивици на реката. В тази връзка не следва да се извършва строителство на стопански и жилищни постройки в частта от имота, попадаща в крайбрежната ивица", обяви директорът Пашов.

Припомняме, „Универсал Строй Консулт“ се сдоби с терена в Бачиново след скандална заменка. Тримата строителни предприемачи са съдружници в стария мол „Възраждане“ заедно с Марияна Добрева, сестрата на БСП депутата Кирил Добрев, Валери Гюров и Ангел Гераксиев, бивш председател на ОбС – Гоце Делчев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook