Спасиха Бъсъка от детрониране

17/11/2023 16:33 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Асен Гогов, известен с прякора Бъсъка, отърва предсрочно детрониране от Общински съвет. Срещу него бе разгледана жалба, че е бил осъждан.

Членовете на ОИК - Сандански отказаха да го отстранят. Избирателната комисия бе сезирана от лидера на "Партия на зелените" в Сандански Владимир Николов. Той поиска да се пркратят пълномощията му в новоизбрания местен парламент.

ОИК сочи, че съгласно разпоредбата на чл. 397, ал. 1 ИК право да бъдат избирани за общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Видно от приложената справка за съдимост, Асен Иванов Гогов - Бъсъка, към момента на избора и към настоящия момент не е лишаван от свобода. Има обаче пробационна присъда.

 

Съгласно член 30 от ЗМСМА пълномощията на общински съветник се прекратяват предсрочно, когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер или на лишаване от право да заема държавна длъжност. От представената справка в ОИК за съдимост се установява, че след избирането му за общински съветник Гогов не е осъждан с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, нито пък е лишаван от право да заема държавна длъжност", обясниха от ОИК-Сандански. Решението подлежи на обжалване пред ЦИК.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Чочка -
    Абе щом и роми са в общинския съвет ебана ни е майката.Само утайки барабар с кмета крадец.

Социално

новини благоевград facebook