Съд и прокуратура спорят за свободата на Кольо Илиев

11/02/2020 09:32 0 Коментирай

Пуснатият на свобода срещу 10 000 лева собственик на тоновете боклуци край АМ "Струма", се върна в болницата.

Кольо Илиев, чието задържане бе поикано от прокуратурата в Дупница, е с високо кръвно налягане.

По време на заседание в Районния съд определи парична гаранция.

Прокурорът по делото срещу управителя на "Феникс" коментира, че държавното обвинение ще атакува определението на съда пред Акръжен съд-Кюстендил. Според прокуратурата Кольо Илиев трябва да е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Той е обвинен за неправилно управление и съхранение на отпадъци, като така е създал опасност за здравето на хората и е нанесъл вреди върху околната среда.

Адвокатът на Илиев заяви, че ще настоява пред съда за намаляване на сумата от 10 000 лева, тъй като е непосилна за клиента му. Кольо Илиев вече има една платена гаранция от 5000 лева. Тя е по делото за пожара с боклуците на автомагистрата, при който бяха увредени 13 колони на един от мостовете при Дупница и държавата плати за ремонт 2 милиона лева.

Припомняме, преди дни офисите на "Феникс" бяха блокирани от полиция. Пристигнаха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и министър Емил Димитров-Ревизоро. Складовете на Кольо Илиев бяха щателно проверени, след като полицаи подсигуриха достъп на чиновниците от РИОСВ-Перник и общинари от Дупница.

Илиев има многократни предписания, издадени наказателни постановления, които обжалва. Използва различни юридически хватки, за да протака и избегне прилагането на мерките досега. Обектът ще бъде затворен, а дейността по приемане на отпадъци прекратена. Ще бъде осигурена постоянна полицейска охрана, за да не се допуска предприятието да работи.

На 24 януари състав на Районен съд-Дупница наказа Илиев с глоба в размер на 5000 лева.

Делото бе образувано по жалби на дупнишкия кмет Методи Чимев, който издал заповед за преместване на отпадъците от автомагистралата, месеци преди те да се запалят. След инцидента държавата плати 2 милиона лева за ремонт на 13 колони от мостовото съоръжение, засегнато от пожара през месец август.

Според съдебния състав, нарушението се отнася до забраната за съхранение на отпадъци на неразрешени за това места. Собственикът на фирмата Кольо Илиев може да обжалва пред Административен съд-Кюстендил.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook