Благоевградската власт влезе в конфликт за заема от 17 милиона лева

26/05/2022 14:39 5 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Различните мнения заради тегленето на заем от 17,7 милиона лева за модернизация на парк "Бачиново", раздели властта в Благоевград.

Причината е противоположните становища относно 20-годишното заборчаване на Общината. В ОбС решават именно този казус. Дали ще се приеме предложението за провеждане на референдум ще стане ясно с гласовете на общинските съветници. 

Председателят на местния парламент Радослав Тасков изказа лична позиция за заема. Той информира на пресконференция днес, че 7 от постоянните комисии са със становище - "не приема" и 3 са "приема".

"Мнението на обществеността по темата не е еднозначно, а и Общински съвет е почти разделен на две. Аз съм доволен, че съветниците имат изключително отговорно отношение по темата и на комисиите имаше много ползотворна дискусия.

"Първо, дългът е много голям, няма работен проект, на практика трябва ОбС да подпише един празен чек. Въпросът за дълга е много сериозен по две основни причини. Първата от тях е, че се касае за поемането на дълг, който няма аналог в историята на Благоевград, а втората е, че той ще трябва да бъде връщан в следващите 20 години", каза Тасков.

"Смятам, че този проект в предложения вариант може да бъде изпълнен с европейски средства, ако бъде малко подобрен и когато бъдат отворени програмите, общината ще може да кандидатства. Нямам никакво съмнение и личното ми мнение по темата, като категорично заявям, че не искам да ангажирам никого, е че ще гласувам „Против“, каза Радослав Тасков, председател на местния парламент.

На заседанието в петък съветници ще дискутират и предложение на Ивайло Червилов, управител на „Паркинги и гаражи – Благоевград“ ЕООД, относно вдигане на таксите за Синята зона.

Общинският съветник Кирил Илиев ще докладва предложение, относно изменение на Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред и Изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград и Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред.

В проекта на дневен ред за утрешното заседание на местния парламент е включено и предложение от директора на Камерна опера Лина Ангелова. Колективът е за присъждане на звание „Почетен гражданин“ на академик Пламен Карталов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. О -
    Радо няма как да краде и затова е против хаха ако кмета му обещае някой лев ще се врътне веднага
  2. Стойчев -
    Камбитов как хитро го прекара !
  3. Запознат -
    Паскалчо Лъжльото насъсква тези клети и измислени политици защото ще му се преебе схемата за Кортовете където иска да строи
  4. Тигър -
    Боклук до боклук са се събрали в ОбС няма един читав само личните интереси си гледат
  5. Коматари -
    Кмете не разбра ли че общинските съветници барабар с крадливия Таско искат комисионни затова спъват развитието на града

Социално

новини благоевград facebook