Ангелов е за удължаване на локдауна

21/01/2021 17:03 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Здравният министър Костадин Ангелов обяви пред депутати, че смята да удължи извънредните мерки Той предлага епидемичната обстановка да се задържи още 3 месеца, считано от 1 февруари до целия месец април.

пред Здравната комисия в НС Ангелов заявиу чи заразяването с новия щам на COVID-19, ако се случи на територията на страната, ще постави под много сериозна опасност бъдещите противоепидемични мерки. "Допускаме, че той вече е тук, но все още не е доказан. Ще следим много внимателно какво се случва в рамките на 14 дни", каза Ангелов, цитиран от БТА. "В момента тече една дискусия с разхлабване на мерките от страна на различни браншове. Засега това може да стане само в образованието. Подхождаме с голямо разбиране. Не сме от двете страни на барикадата. Ние сме заедно с всички работещи. Продължаваме да водим разговори по тази тема", подчерта той.

Според здравния министър българското население не е достатъчно информирано за ваксините.

„Ако беше, поне половината щяха да желаят да бъдат ваксинирани. Това не е така сега. Страхът започва там, където свършва информацията“, каза той. По думите му обаче това се променя. Пример за това са медиците, от които първоначално само около 30-33% били изявили желание да се ваксинират, докато вече има области, в които те са вече близо 50%. „Само по този начин ще стигнем до нивата на ваксинация, които ни трябват, за да постигнем до колективния имунитет“, смята ресорният министър.

Той призова депутати също да влизат в приложението за коронавируса и да четата информацията в него, а след това да я споделят по време на гостуванията си в блоковете. Проф. Ангелов допълни, че приложението за информация за коронавируса ще стане мобилни телефони и ще бъде съвместимо с две операционни системи. На него е качена всяка информация за ваксините, проведени изследвания, има и секция за въпроси с отговори.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook