Дават на прокурор събиралите подписи за референдум в Благоевград

10/01/2023 12:47 3 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на ОбС Радослав Тасков обявиха данните от подписката за референдум относно заема от 17 милиона за парк "Бачиново".

"Това е една шарлатания, пискана от групичка шарлатани", каза градоначалникът. От ГРАО са установили около 3500 фиктивни подписа на благоевградчани от събраните 12 000 по време на инициираната кампания в Благоевград. Референдум няма да има, тъй като подписката е неуспешна.

"Има група, за да се пречи на Общината. Сега реализират такива проекти в много големи градове. Тези шарлатани намериха подкрепа в лицето а бившия областен управител, сега заместник-министър", коментира Стоянов по адрес на Николай Шушков и подчерта, че ще сезира прокуратурата.

Инициативният комитет трябва да отговаря защо са събирали подписи в нарушение на Закона за личните данни. Стоянов подчерта, че са се подписвали и непълнолетни. Кметът подчерта, че от инициативата са се възползвали с политическо говорене кандидат-депутатите от миналия вот Методи Байкушев, Мартин Томов и Росица Димитрова от ГЕРБ.

"Не може да си позволиш да заблуждаваш целия град и да не носиш отговорност за това. Така, че от ИК ще трябва да дадат отговор на редица въпроси. Например регистриран ли е въобще ИК като администратор на лични данни, как са събирани подписи, защо същите са събирани на нерегламентирани места, попълвани ли са декларации от жителите, има ли фалшиви подписи, взимали ли са пари хората, които събираха подписи, имало ли е непълнолетни лица, участващи в организацията", гневи се Стоянов.

По-рано днес Радослав Тасков показа данните от проверката. В подписката има 1413 със сгрешени единни граждански номера. Подписали са се 382-ма, които нямат постоянен адрес в Благоевград. 12 не са навършили пълнолетие. Има и 32 чужденци, а и петима, които са с правни ограничения. 1440 благоевградчани са със сгрешени или непълни имена.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Кире -
    Роска е вече бита карта тя приключи
  2. Гражданин -
    Опаа напада и Роска...
  3. Гражданин -
    Паскалев ги ръчкаше тези са кукли на конци оня Старчевския лъжльо ги употреби

Социално

новини благоевград facebook