Издадени са три разрешителни за ползване на лечебните води в Рупите

11/12/2020 15:09 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Петричкият кмет Димитър Бръчков проследи строителните дейности за облагородяване на Рупите и около храма на пророчицата Ванга.

Общината е възложила изготвяне на работен проект за реконструкция на водовземните съоръжения с цел те да бъдат запазени. Находището за минерална вода „Рупите – местността Кожух“ е предоставено за безвъзмездно на Общината за управление и ползване през 2011 година, с решение на министъра на околната среда и водите.

Находището включва три налични сондажа, единият е мониторингов, а дебитът на другите два е общо 25 литра в секунда. Има издадени три разрешителни на този етап за водовземане от сондажите – общо за трите 1,32 литра в секунда, което сочи, че няма опасност за лечебните минерални извори, ползвани сега от хората.

Целта е това място да бъде в приветлив вид, тъй като лечебната вода трябва да се използва от всички хора, които имат нужда. За съжаление експертни проверки на място са показали, че сондажите за минералната вода, три на брой, се намират в изключително лошо състояние. Два от тях са прокарани през 60-те години на миналия век, третият през 80-те.

Монтирани са и три нови покрити с перголи пейки в близост до минералните извори. Те са аранжирани с естествени цветя. Това се случва след разговори с посетителите на изворите, които поставят въпроса за осигуряването на по-добри условия в района. По-рано бяха монтирани пейки, изградиха се мостове за безопасно пресичане около изворите, има и съблекални за удобство на хората.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook