Криза с боклуците в Благоевград

20/08/2021 17:40 0 Коментирай

Кметският екип в Благоевград моли пред Регионална инспекция по околната среда и водите да позволи депониране на строителни отпадъци в село Изгрев. Депото там бе затворено със заповед на екоинспекцията вчера. Обещават да го почистят и след това отново да се събират инертни материали до намиране на и изграждане на нова площадка.

За да не бъде допуснато нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, служители към Община Благоевград са ангажирани с осъществяване на денонощни контролни проверки. Депото в Изгрев се ползва с решение на ОбС-Благоевград от 2006 година.

Община Благоевград настоя за незабавна реакция от фирма „Биострой“ за почистване на Айдаровско дере, с писмо до РИОСВ изиска, след привеждане в съответствие, Депото за строителни отпадъци да бъде пуснато в експлоатация до изграждане на ново.

Целта е дерето, засипано с боклуци, да бъде освободено и да бъде осигурена неговата проводимост. Според предписаниятa дадени от Община Благоевград на „Биострой“, фирмата следва да предаде отпадъците на лица, притежаващи съответните разрешителни по ЗУО, след което да предостави документи, удостоверяващи предаването им.

Констативният протокол, ведно с направените предписания, е на основание на сключен договор между Община Благоевград и „Биострой“ за стопанисване и експлоатация на депото за инертни отпадъци, като отстраняването на нередностите ще бъде извършено за сметка на общинската фирма.

Сред задълженията, вписани в договора и посочени в констативния протокол като неизпълнени от „Биострой“ е поддържане и и експлоатация на депото в съответствие с изискванията на контролните органи и нормативните документи, припомнят от Общината..

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook