Затвориха депо край Благоевград

19/08/2021 17:38 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

РИОСВ-Благоевград издаде заповед за преустановяване депонирането на отпадъци край града. Забранява се сметището в село Изгрев. Затварянето е в сила от днес.

Извършена е контролна проверка от екоинспекцията. Депото за строителни отпадъци се експлоатиращше по силата на решение на Общински съвет - Благоевград от 2006 година. 

Съгласно „Указания за разработване на планове за привеждане на съществуващите депа за отпадъци в съответствие с нормативните изисквания“, утвърдени от министъра на околната среда и водите, за депото има изготвен и утвърден план за привеждане на съществуващото депо за инертни отпадъци в село Изгрев в съответствие с изисквания на действащото към момента законодателство.

През 2013 година след настъпила промяна в Нормативната уредба, депото е престанало да отговаря на установените стандарти. Въпреки този факт, от 2013 г. нататък, ръководствата на Община Благоевград не са предприели необходимите законови стъпки за закриване и следексплоатационни грижи на горецитираното депо, както и за изграждане на ново такова, отговарящо на всички нормативни изисквания, коментираха от РИОСВ.

Към момента, такива депа, съществуват на територията на цялата страна, като същите продължават да бъдат експлоатирани.

Община Благоевград уведомява фирмите и всички заинтересовани лица, че предстои да бъде стартирана процедура за отреждане на подходящ терен и изграждане на ново депо за строителни отпадъци, което да отговаря на законовите изисквания.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook