ОИК-Благоевград заседава по казуса с кмета Томов

27/01/2020 16:17 2 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Общинската избирателна комисия заседава извънредно по казуса с благоевградския кмет Румен Томов.

Членовете на комисията ще се запознаят в детайли с решението на Административен съд-Благоевград, който касира техния отказ за предсрочно освобождаване на градоначалника заради едноличната му фирма, незаличена в Търговския регистър в законовия срок.

ОИК ще прецени по време на заседанието тази вечер дали да атакува решението на административния съдия Димитър Узунов, който се разпореди да снемат пълномощията на Томов, тъй като не е уведомил в срок ОбС за фирменото си състояние.

Някои от членовете на ОИК настояват за обжалване на постановеното на първа инстанция решение, други коментират, че трябва да се изчака произнасянето на Върховен административен съд, тъй като самият Румен Томов оспорва съдебния акт като несправедлив и неоснователен.

Припомняме, в края на декември миналата година, ОИК отказа да отстрани от власт градоначалника. За детронирането му гласуваха само четирима, които са от ГЕРБ. Последва обаче атака в АС-Благоевград от участвалите в кметската надпревара кандидати Албина Анева, Валери Смиленов, Илия Илиев и самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Съдия Димитър Узунов се произнесе само по две от жалбите.

Междувременно днес от БСП-Благоевград заявиха категорично, че заставят за Румен Томов. 

"Томов е спазил закона. Два дни след избирането му на балотажа е предприел заличаване на 4 търговски дружества. Проблемната едднолична фирма също е прехвърлена на сина му. Даже през последните 10 години не е развивала дейност", заяви зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев. Той подчерта, че именно вносителят на искането за отстраняване на Томов - бившият градоначалник Атанас Камбитов, във втория си мандат е развивал бизнес чрез една от фирмите си.

Добрев обяви на пресконференция, че вярва в българския съд.

Напиши коментар

Коментари

  1. рик -
    Оик не се давайте-нали сте от различни партии!!!
  2. Нашия -
    Не е вярно че въпросната фирма не е действала, именно с нея той строи сграда та на пазара, поредната лъжа

Социално

новини благоевград facebook